poniedziałek, 2 grudnia 2013

Makaronowa zapiekanka z warzywami na patelnię.

Mój M. uwielbia makaron, w szczególności zapiekanki z tego też powodu ciągle szukam w tym kierunku nowych inspiracji. Jednym z trafionych w kubki smakowe niejednego zjadacza makaronu (nie tylko mojego M.) przepisem jest zapiekanka wymyślona przez moją ciocię Mary (tak to ta sama co w przypadku sałatki ziemniaczanej ;) ). Zapiekanka jest pyszna, treściwa i zaskakująco inna od tych wszystkich z pomidorowymi sosami :) Naprawdę warto ją wypróbować, bo jest pyszna i jak to zapiekanki mają w zwyczaju robi się ją szybko i bezboleśnie.


Składniki:

1 opakowanie (500g) makaronu MALMA(fajnie wygląda kolorowy, mimo to zwykły też się nada)
40dag kiełbasy
1 duża cebula
1 opakowanie warzyw na patelnię

Sos:
2 łyżki masła
2łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa do smaku

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę (ale tylko taka aby mąka się błyszczała), stopniowo wlewać mleko stale mieszając, gdy sos uzyska pożądaną gęstość (gęstej śmietany) doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę, wszystko razem przysmażyć na złocisto.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wyłożyć 1/3 makaronu. Na makaron ułożyć 1/2 kiełbasy.
Na kiełbasę kolejną 1/3 makaronu. Na makaron warzywa na patelnię (zamrożone) posypać przyprawą, którą dodają do warzyw, polać 1/3 sosu.
Przykryć pozostałym makaronem, wyłożyć drugą połową kiełbasy, polać sosem.
Wstawić do piekarnika, piec w 180stopniach aż do zarumienienia.

Ps. Na zdjęciu jest wersja z kurczakiem, bo takowy zalegał mi w lodówce i mówił: "mnie też zjedz" ;)


6 komentarzy:

Printfriendly