poniedziałek, 20 października 2014

Jesienna surówka z kapusty pekińskiej.

Kapusta pekińska to warzywo wg mnie kultowe i bardzo popularne w kuchni każdej szanującej się Polskiej gosposi. Jej sukces tkwi w jej wszechstronnym wykorzystaniu, stąd niezliczona liczba przepisów na surówki i sałatki z pekinką w roli głównej :) Mój przepis to sztandarowa pozycja wśród sałatek w moim domu rodzinnym. Jest pyszna, prosta i tania czyli jest z rodzaju przepisów, które lubię najbardziej. Tym, którzy nie spotkali się z takim połączeniem polecam wypróbować ten przepis a tym, którzy przepis znają uprzejmie o nim przypominam :)

Składniki:
1/2 kapusty
1/2 puszki kukurydzy
1/2 słoika papryki konserwowej

Sos:
dwie łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wody
3 łyżki oleju/oliwy
pół drobno posiekanej cebulki
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
2 średnie lub 1 duży ząbek przeciśnięty przez praskę
cukier
sól
pieprz

Przygotować sos: wszystkie składniki połączyć, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Odstawić na 15min.
Kapustę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę.
Dodać sos, wymieszać.

1 komentarz:

Printfriendly