poniedziałek, 21 grudnia 2015

Muffinki reniferki z makowym nadzieniem

Świąteczne reniferki mogliście podziwiać w tamtym roku w poście z życzeniami Bożonarodzeniowymi :) W tym roku postanowiłam podzielić się z Wami przepisem jak przygotować te małe słodziutkie zwierzaczki, których makowe wnętrze zaskoczy niejednego smakosza :) Renifreki powstały tzw. 'rzutem na taśmę' przed ubirgłoroczną Wigilią dosłownie na kilka godzin przed olśniło mnie, że przydałby się jakiś akcent makowy (moje pomorskie święta mocno trzymają się makiem, rybami i barszczem czerwonym jednak obecnie obchodzę święta na styl podkarpacki, który jest dość mocno odległy od tego, z którym byłam zapoznana przez całe życie :) ) wracając do muffinkowych reniferków ich wygląd zapewni uśmiech na każdej buzi, która takiego reniferka otrzyma do degustacji :) Takie słodkie maleństwa to świetny pomysł na obdarowanie słodkościami najbliższych, więc pomysł szczególnie polecam tym, którzy nie wiedzą co sprezentować swoim bliskim. Gwarantuję, że taki prezent będzie o niebo lepszy niż ten przypadkowo kupiony w supermarkecie, bo jest między nimi zasadnicza różnica - ten, który wykonamy sami będzie naprawdę dany od serca, z miłością i oddaniem :)

Składniki:2 szkl. mąki
12 łyżeczek masy makowej (gotowa dla zabieganych, własna dla ambitnych i niespiesznych :) )
garść posiekanych orzechów
12 łyżeczek marmolady pomarańczowej lub powidła śliwkowego
czerwone i białe drażetki czekoladowe
paluszki 
polewa czekoladowa


1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
110g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
1/2 szkl. cukru
2 duże jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
300ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka olejku pomarańczowego


Dodatkowo:

Suche składniki wymieszać. W osobnej misce wymieszać mokre składniki (jogurt, jajka, rozpuszczone masło) gdy składniki się połączą wlać je do suchych składników lekko wymieszać. Nakładać po łyżce ciasta do papilotek ułożonych w formie do pieczenia muffinek. Do każdej poracji dać 1 łyżeczkę dżemu i masy makowej. Przykryć kolejną łyżką ciasta (tak aby 2/3 wysokości foremki były wypełnione ciastem). Piec w temp. 180stopni ok. 20min. do tzw. 'suchego patyczka'.
Gdy muffinki przestygną posmarować je polewą czekoladową. Z czerwonych drażetek zrobić nosy, z białych oczy. Z paluszków zrobić rogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly