środa, 27 stycznia 2016

Koreczki śledziowe z konserwowymi warzywami


Dzisiaj na tapetę idą śledzie to jedzenie, które się kocha albo nienawidzi na pewno nie można przejść obok niego obojętnie. Osobiście zasilam szeregi entuzjastów śledzi i to od dawna bo od czasów wczesnego dzieciństwa i mimo, że śledzi w śmietanie z cebulą nie jadałam to już wszystkie inne owszem. Jak dziś pamiętam smak sałatki śledziowej przygotowywanej przez moją mamę jak również cały rytuał pójścia do sklepu rybnego gdzie w pięknej gablotce w miskach leżały sobie różnej maści śledzie i inne ryby. Sklep rybny w mojej miejscowości już dawno przeszedł do historii (tzn. budynek) ale wspomnienia zostały. Najbardziej utkwiło mi wspomnienie jak pani ekspedientka liczyła wszystko w zeszycie a robiła to z taką prędkością, że zawstydziłaby niejeden kalkulator! :) Ot tyle wspomnień teraz parę słów na temat dzisiejszego przepisu, może nie jest zbyt skomplikowany ale myślę, że pomysł przyda się niejednej Pani/Panu domu, który stoi pod ścianą i nie wie jakie przekąski przygotować na imprezę. W takim przypadku służę pomocą i udostępniam przepis na pyszne śledziowe koreczki! Mniam!




Składniki:


20dag filetów śledziowych w oleju (są one kwaskowate dlatego biorę te - nie przepadam za czysto słonymi śledziami)

1 mały słoiczek pieczarek marynowanych

1 słoiczek małych korniszonków (lub duże pokrojone w grubsze plastry)

czarne oliwki

papryka marynowana

gałązki zieleniny do dekoracji

wykałaczki




Śledzie pokroić w 2cm kawałki. Na wykałaczkę nabijać ogórka, śledzia i całą pieczarkę. Układać na półmisku. Udekorować papryką, oliwkami oraz zieleniną.

Podawać jako zakąskę.

1 komentarz:

Printfriendly