środa, 13 stycznia 2016

Kurczak w cieście piwnym z sosem ziołowo-czosnkowym

Sylwester już za nami została przepisowa spuścizna, którą się z Wami ma zamiar sukcesywnie dzielić :) Na pierwszy rzut idzie kurczak w cieście piwnym. Pyszny, nieskomplikowany i aromatyczny sprawi, że impreza w jego towarzystwie na pewno będzie smakowita. Z tym kurczakiem spotkałam się po raz pierwszy kilka lat temu również na Sylwestrze! Przyrządzony przez naszego znajomego Artura skradł serca wszystkich imprezowiczów stąd postanowiłam przygotować go własnoręcznie i byłam pewna, że wszystkim stołownikom przypadnie do gustu, nie myliłam się kurczak zniknął ze stołu bardzo szybko :)

Składniki:
70dag piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki Vegety Natura
odrobina pieprzu

Ciasto:
2szkl. mąki
2 jajka
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 szkl. jasnego piwa

Sos:
2 łyżki majonezu
200g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz i cukier do smaku.

Kurczaka pokroić w mniejsze fileciki, przyprawić vegetą, sosem sojowym i pieprzem. Odstawić na min. 30minut do lodówki.
Jajka roztrzepać wraz z przyprawami sukcesywnie dodając na przemian mąkę i piwo aż powstanie ciasto o konsystencji naleśników. Odstawić na 30min.
W tym czasie przygotować sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobiną soli, dodać majonez, jogurt, zioła oraz pozostałe przyprawy, wymieszać.
Fileciki obtoczyć mąką następnie maczać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Usmażone na złocisto kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć dookoła talerza, w środek wstawić miseczkę z sosem.
Podawać na ciepło lub zimno :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly