środa, 17 lutego 2016

Jabłecznik na kruchym cieście.

Szarlotka, jabłecznik, jabcok ile regionów tyle nazw! Ile kucharek tyle przepisów! Ciasto z jabłkami to po prostu przepis, który można modyfikować na milion sposobów! Moje wspomnienia z jabłecznikiem nierozerwalnie wiążą się z jabłecznikiem mojej mamy, który na blogu cieszy się ogromną
popularnością a także jabłecznik Babci Niny, którego na blogu nie ma i do końca nie wiem dlaczego... Kochana Babciu bądź czujna,bo wnusia zgłosi się po przepis! :) Dzisiaj na tapetę idzie tradycyjna, klasyczna szarlotka na kruchym maślanym cieście, ciasto klasyk, które wyjdzie każdemu więc polecam je również tym, którzy twierdzą, że nie ma takiego ciasta, które by im wyszło! Gwarantuję to będzie pierwsze :)

Składniki (na blaszkę 25x30)
3szkl. mąki
1 kostka masła
3/2 szkl. cukru
2 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
1,5kg jabłek (ok. 12 średniej wielkości jabłek)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:
Mąkę przesiać, posiekać razem z masłem. Dodać jajka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia szybko zagnieść. Podzielić na dwie części.
1 część rozwałkować wyłożyć na blaszkę. Na ciasto posypać 1 łyżkę bułki tartej i wyłożyć starte na grubych oczkach jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.
Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta. Gdzie niegdzie zrobić nakłucia aby ciasto rosło w miarę równo. Piec w 180stopniach przez ok. godzinę. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Printfriendly