piątek, 16 grudnia 2016

Czekoladowo-pomarańczowa rolada z serowym nadzieniem straciatella

To ciacho powstało z potrzeby chwili :) Z okazji imienin moich teściów obiecałam upiec ciacho oczywiście z urzędu było wiadomo, że ma być słonecznikowe... ;) nie byłabym sobą gdyby moja silna chęć zrobienia czegoś nowego nie wzięła góry i tak powstała rolada, na którą przepis poniżej.
Zupełnie przypadkiem połączenie smaków w nadzieniu sprawiło, że rolada wspaniale sprawdzi się jako deserowa pozycja na świątecznym stole aromat czekolady, pomarańczy oraz serowa masa sprawiają, że mamy do czynienia z ciastem, które w smaku przypomina sernik a po dodaniu odrobiny przyprawy do piernika do ciasta sprawi, że będziemy mieć ciasto 2 w 1! Piernik i sernik w jednym! Jeśli chodzi o czas przygotowania to deser zdecydowanie należy do tych, które w rozłożeniu na dwa dni (jednego dnia piekę placek, drugiego robię masę) sprawia, że roboty przy nim tyle co wcale... ;) Wszystkich chętnych zapraszam po przepis, naprawdę warto! :)

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki (nawet niepełna)
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem dodac żółtka i delikatnie ubijać. Dodać pozostałe składniki wymieszać wylać na blachę wyłożona papierem i piec w 180 stopniach przez ok.15min gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i luźno zwinac pozostawić do wystygnięcia. 
 

Krem:
250g sera twarogowego zmielonego (nie z wiaderka)
250g serka mascarpone
1/3 kostki miękkiego masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
2 krople aromatu pomarańczowego
4 łyżki cukru pudru
50g skrojonej na wiórki gorzkiej czekolady (straciatella - patent, dobrze schłodzoną czekoladę, strugać obieraczką do jarzyn)

Wykonanie:
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać łyżka po łyżce twaróg, gdy twaróg będzie utarty na puch zacząć dodawać serek mascarpone.
Dodać sok, aromat i skórkę. Wymieszać. Na koniec do masy dodać wiórki czekoladowe.
gotową masę wyłożyć na blat ciasta, delikatnie lecz stanowczo zwijać roladę.
Roladę dodatkowo zawinąć w ściereczkę i folię, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca aby krem się związał.
Po kilku godzinach przygotować polewę czekoladową (tutaj przepis) i udekorować wg uznania. Odstawić roladę na czas zastygnięcia polewy.
Kroić w plastry, podawać gościom z uśmiechem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly