środa, 29 marca 2017

Roladki mielone w sosie z kiszoną kapustą

Z tymi roladkami spotkałam się na parapetówce u Judyty i Kamila. Kamil niejednokrotnie udowadniał, że jest świetnym kucharzem tym razem potwierdził to wyjątkowo mocno! Stół uginał się pod ilością pyszności a kolejne wjeżdżające na stół dania wprawiały nas w zachwyt i niepohamowaną chęć dalszego jedzenia... :) Roladki, które zaserwował nam gospodarz domu skradły moje serce do tego stopnia, że nie popuściłam dopóki nie zdobyłam przepisu! Okazało się, że inspirację na te roladki Kamil czerpał od mojego ulubieńca Karola Okrasy! :) Myślicie, że łatwo było zdobyć przepis? O co to nie! ;) Kamil powiedział, że przepis znalazł na youtubie i tyle - ach to męska powściągliwość! ;) Na szczęście nie dałam za wygraną i przepis po kilku przekopanych stronach odnalazłam! Było warto! Obiad z tymi roladkami w roli głównej to był strzał w 10! Dodatek kiszonej kapusty w sosie i mięsie powoduje, że danie zyskuje zupełnie nowego smaku i wyrazu, koniecznie musicie spróbować!! :)

Składniki:
niewielka ilość oleju słonecznikowego
5 ząbków czosnku (3 ząbki pokrojone w plastry, 2 ząbki drobno posiekane)
2 cebule szalotki, posiekane
200 g kiszonej kapusty
1 1/2 łyżki miodu
1 1/2 łyżki suszonego oregano
3 łyżki masła
starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
800 g pomidorów w puszce
2 łyżki natki pietruszki, umytej, posiekanej
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
100 g oliwek zielonych, pokrojonych w plastry
niewielka ilość soli
niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
200 g sera typu feta
1 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
 

1/2 opakowania rukoli
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku, posiekany

niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej


Przygotowanie sosu:
Cebulę i pokrojony w plasterki czosnek zeszklić na oleju, dodać 150g pokrojonej kapusty kiszonej, podsmażyć. Dodać miód,  oregano, skórkę z cytryny oraz masło. Następnie dodać pomidory w puszce, gotować ok.30minut w razie gdyby sos zrobił się zbyt gęsty podlać wodą.
Mięso mielone wyrobić z 1/2 porcji fety, posiekaną pietruszką i kapustą kiszoną oraz posiekanymi zielonymi oliwkami, doprawić niewielką ilością soli, pieprzu białego i 1 przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z wyrobionej masy formować roladki, każdą roladkę zawinąć w plasterek szynki.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć kilka łyżek sosu, na sos wyłożyć gotowe roladki. Na co drugiej roladki poukładać plastry sera feta. Zalać pozostałym sosem pomidorowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Zapiekać około 40minut.
W tym czasie na rozpuszczonym maśle podsmażyć czosnek, dodać umyte liście rukoli, doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Gdy roladki będą upieczone, porcjami między roladkami poukładać uduszoną rukolę. 
Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly